11Jul2021

La Jeunesse blikt voor de derde maal terug……

Terugkomend van een vroege fijne vakantie, zie ik de doos waarin alle La Jeunesse documenten zitten die ik bijeen gespaard heb, nog steeds midden in de kamer staan. Ik was weliswaar begonnen met uitspitten maar de bodem was nog niet in zicht. Ik pak de draad weer eens op zie allerlei toneel-foto’s in de doos zitten.

Toneel

Ja, want La J bestond een hele lange tijd uit een toneelclub en een koor. Sommigen leden speelden en zongen en waren bij beide partijen actief. Het ontstaan van het La Jeunesse toneel is voortgekomen uit een idee van Joop van de Linden,  Albert Smits en Simon van Boxtel. Deze laatste wist het ontstaan nog haarfijn te vertellen. De toneelclub zocht meerdere mensen erbij en Joop stelde zijn huis ter beschikking en zo startte de eerste repetities bij Joop in de bijkeuken. Willem van Schijndel was de eerste “huistiran”, ook de naam van het eerste stuk. Na enkele repetities viel Willem af en nam Sjef van Boxtel die rol over. Het was de bedoeling om een avondvullend programma te maken met zang en toneel en La Jeunesse had daar heel veel succes mee. Mensen keken uit naar dergelijke avonden en plezier alom. Vele uitvoeringen zijn gemaakt en met overwegend succes. Natuurlijk was het amateurtoneel maar het gaf enorm veel betrokkenheid van alle deelnemers en leden. Het decor werd destijds opgebouwd met meubelstukken van mensen uit de buurt van de Gildenbond.  Het beheerderskoppel Jan en Rietje Klijsen stelde vaak hun interieur ter beschikking om zodoende het decor compleet te maken. Voor La Jeunesse een gouden duo. In een later stadium is het overgegaan in Tejater Spot die op haar beurt ook hele mooie successen kent.  

Gezellige weekenden

Mijmerend zie ik ook de fantastische jubileumweekenden voorbij komen. Een weekendcommissie werd gekozen en deze gingen vaak al 2 jaar van te voren aan de slag om een locatie te zoeken voor zo’n grote groep. Zeeland, Brabant, Limburg, Drenthe, Luxemburg etc werden aangedaan. We sliepen in blokhutten, stapelbedden, op zalen en in groeps-accommodaties. Van te voren werd het koor in groepen verdeeld en moesten er opdrachten voorbereid worden voor de “bonte avond”. Dan zie je wat voor een saamhorigheid er in zo’n vereniging kan zijn. De meeste gekke ledencombinaties werden 1 groep die fantastische acts neerzetten. Hele kippenpakken werden genaaid en er werd zelfs een draaiorgel in elkaar gezet en meegenomen. Tranen met tuiten werd er gelachen, tot in de laatste uurtjes geborreld, maar ’s ochtends weer fris en fruitig present om een sportieve activiteit te gaan doen.  En meestal was dit weekend in een thema en was de organisatie ook zo verkleed. Zo hebben we ridders en jonkvrouwen en sprookjesfiguren voorbij zien komen. 

Fijne zomervakantie en tot in september!

 

Laatste Blog Posts

25Nov2021

LA JEUNESSE laat U weten….

LA JEUNESSE lat u weten....

Dat hun jaarlijkse ROMMELMERT verzet gaat worden naar het najaar en dat ze ontzettend blij zijn met de opbrengst van de Rabo Club Support......

Lees verder
25Oct2021

10 jaar Kerstklokkenloop Loon op Zand

Op de eerste plaats feliciteren het bestuur en alle leden van koor La Jeunesse de organisatie van de Kerstklokkenloop met hun 10-jarig jubileum. Een prachtige prestatie van het bestuur en alle vrijwilligers. Durf en vastberadenheid zijn de sterke kwaliteiten geweest waardoor de Kerstklokkenloop kon groeien, vernieuwen en verdiepen.

Koor La Jeunesse heeft, op uitnodiging van de organisatie, in alle voorgaande negen edities graag zijn bijdrage geleverd. Eerlijk gezegd werd in de programmering van het Kerstrepertoire er van te voren al een beetje rekening mee gehouden......

Lees verder

Onze Sponsoren

ontwerp en realisatie door Enviro Consult - Web Solutions